Pieczywo jest niezastąpione w codziennej diecie i dlatego większość z nas nie wyobraża sobie dnia bez świeżego chleba lub chrupiącej bułki. Jednocześnie coraz częściej jesteśmy świadomi, że to co jemy, nie pozostaje bez wpływu na nasze zdrowie. Szukamy więc wypieków bez polepszaczy smaku, aromatu i konserwantów.

Pieczywo z marketu kusi zapachem…

Zabiegani często nie mamy czasu na spokojne i przede wszystkim przemyślane zakupy. Robimy je pośpiesznie, najczęściej w drodze z pracy lub pomiędzy kolejnymi zadaniami w ciągu dnia. Najszybciej i najbardziej dostępne są markety, gdzie wygodnie zaparkujemy samochód i w jednym miejscu kupimy to, co potrzebne!

Wchodząc na dział piekarniczy, niemal natychmiast wyczuwamy smakowity zapach „świeżego” pieczywa… Zakupom sprzyja również bardzo  szeroki asortyment, co dodatkowo wzmacniają reklamy stoiska kuszące „wypiekami prosto z pieca”! I tak też wyglądają oferowane tu produkty piekarnicze, przynajmniej przez kilka godzin.

Piekarnia w markecie?

W niektórych marketach pieczywo wypiekane jest na miejscu, z głęboko zamrożonego ciasta, które może być magazynowane nawet kilka miesięcy! Aby pieczywo, które trafia na półki było chrupiące i pachnące, do ciasta dodaje się spulchniacze, polepszacze smaku i aromatu, barwniki i konserwanty. Dodatki te powodują zwiększenie objętości pieczywa oraz poprawiają jego smak i strukturę.

Chleb w marketach kusi nas nazwami mającymi pozytywny wydźwięk, jak np. „domowy”, „górski”, „fitness” itp. Jednak te nazwy nie zawsze są niestety adekwatne do składu danego produktu. Nie zawsze też mamy łatwy dostęp do opisów składu pieczywa wypiekanego na miejscu.

W piekarni – tradycyjnie!

W piekarni chleb powstaje zwykle na bazie tradycyjnych receptur. Często robiony jest na zakwasie, a ciasto jest mieszane i wyrabiane w sposób rzemieślniczy. Wypiekane w ten naturalny sposób pieczywo powstaje w oparciu o  tradycyjne receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie i wciąż ma wielu amatorów.

Tradycyjny chleb produkowany na zakwasie długo pozostaje świeży i smaczny, więc nie ma obawy, że się zmarnuje, jemy go do ostatniej kromki! Dzięki zastosowaniu prostych składników, jest naturalny i korzystny dla naszego zdrowia.

Najczęściej chleb wypiekany jest z mąki mieszanej pszenno-żytniej lub tylko z mąki żytniej. Mąka pszenna jest używana do wypieku białego chleba, bułek, rogali i bagietek. I to właśnie od rodzaju mąki zależą walory pieczywa – jego chrupkość, trwałość, smak i wygląd. Chleb pszenno-żytni ma błyszczącą, chrupiącą skórkę i twardy spód. Chleb żytni jest dużo cięższy od chleba pszenno-żytniego, jest też twardszy i ma ciemniejszy  kolor. Pieczywo pszenne jest lżejsze od pozostałych, jasne i delikatne.

Co z tego wynika?

Chleb z tradycyjnego wypieku czerstwieje powoli, ale nawet wtedy, gdy jest już twardszy, nie traci walorów smakowych i zdrowotnych. Natomiast pieczywo z ciasta głęboko mrożonego jest poddawane wypiekowi dwukrotnie – pierwszy raz zapiekane w piekarni, a drugi raz odpiekane w markecie, przez co cieszymy się jego świeżością tylko przez krótki czas. Tak naprawdę to kwestia wyłącznie naszego wyboru.

Zdrowe odżywianie jest dla Ciebie ważne? 
Dowiedz się więcej na temat zdrowych wyrobów piekarskich
i cukierniczych.